Mikä on tulostin?

Tulostin on tietokoneeseen liitettävä oheislaite, jolla voi tulosta eli
siirtää tekstiä tai kuvia digitaalisesta muodosta paperille tai muulle materiaalille. Tulostin on siis laite, jota käytät esimerkiksi luodessasi kotikoneella digitaalisista kuvistasi paperivedoksia tai tulostaessasi ansioluetteloasi paperille. Tulostin tunnetaan myös suomenkielessä sanalla kirjoitin ja englanniksi sanalla printer.

Millaisia tulostimia on olemassa?

Nykyisin yleisessä käytössä on kaksi erilaista tulostinmallia: mustesuihkutulostin ja lasertulostin.

Mustesuihkutulostin

Mustesuihkutulostin

Mustesuihkutulostin on käytössä useimmissa kotitalouksissa, koska se on usein lasertulostinta huomattavasti halvempi. Mustesuihkutulostimen toiminta perustuu mustesuihkutekniikkaan, jossa paperille muodostetaan jälki ruiskuttamalla mustepisaroita. Muste saadaan tulostimen sisällä olevasta mustekasetista, joita yleensä käytetään kahden laatuisia: mustia ja värillisiä. Mustissa mustekaseteissa on yhtä mustan sävyä sisältävää mustetta. Värillisissä mustekaseteissa taas on usein sinistä, punaista ja keltaista mustetta, joita sekoittamalla saadaan eri värisävyjä.

Lasertulostin

Väriasertulostin: SAMSUNG CLP-300N

Lasertulostin on käytössä useissa yrityksissä ja on myös yleistymässä kotitalouksissa. Lasertulostimen etuihin kuuluvat mustesuihkutulostinta nopeampi tulostus ja parempi jälki. Lisäksi yksittäisen tulosteen hinta on halvempi, sillä lasertulostimen mustekasetit kestävät paljon kauemmin kuin mustesuihkutulostimen kasetit. Lasertulostimen hankinnan esteinä ovat tulostimien verrattain kalliit hinnat. Ja vaikka musta-valko tulostimen saisikin vielä kohtuullisen edulliseen hintaan, joutuu värillisistä lasertulostimista yhä maksamaan mansikoita.

Linkit

Wikipedia: Tulostin