Mustesuihkutulostin vai lasertulostin?

Moni tulostinta hankkiva varmasti miettii, kumpi olisi kannattavampi hankinta, mustesuihkutulostin vai lasertulostin? Molemmilla kykenee tulostamaan varsin laadukkaita ja ainakin kotikäyttöön riittävän hyviä dokumentteja. Mustesuihkutulostin kykenee yleensä myös värilliseen tulostukseen, kun taas lasertulostimen väriominaisuudesta joutuu maksamaan jo hieman enemmän.

Satunnaiseen käyttöön mustesuihku

Satunnaiselle tulostajalle, jolle tärkeintä on laitteen edullinen hinta ja varma toiminta tarvittaessa, on mustesuihkutulostin se selvästi halvempi vaihtoehto. Mm. Pixmania.com tarjoaa Cannonin Pixma IP2600 mustesuihkutulostinta vain 39 euron hintaan 1, kun taas halvin lasertulostin Lexmark E120 maksaa kaksi kertaa enemmän, eli 78 euroa1. Halvimpaan värilasertulostimeen saa lisätä vielä toiset 70 euroa (Xerox Phaser 6110 151 euroa1.

Paljon tekstiä, vähän kuvia - valinta on lasertulostin.

Kun tulostus tarve on säännöllinen, ja tulosteilta vaaditaan laatua, tai samalla kerralla tulostetaan useita kymmeniä ellei jopa satoja sivuja, nousevat tulostimen ominaisuudet ja käyttökustannukset hankintahintaa tärkeämmiksi.

Paljon teksti ja mustavalkodokumentteja tulostavalle laser on ehdoton valinta. Sen käyttökustannukset jäävät huomattavasti mustesuihkutulostinta alhaisemmaksi. Lisäksi tekstin laatu on tavallisella paperilla usein parempaa ja tulostusnopeus huomattavasti korkeampi, joten laitteen käyttömukavuus on parempi.

Väritulostus

Mikäli taas tarkoituksena on tulostaa värillisiä kuvia, joudutaan taas miettimään mustesuihkutulostimen ja värilaserin välillä. Mustesuihkutulostin tulostaa oikealle paperille valokuvat parempilaatuisina, mutta värilaser selviytyy tästä nopeammin ja lähes yhtä hyvin. Lisäksi satunnaisen digikuvaajan kannattaa muutenkin kehittää kuvistaan paperiversiot ammattiliikkeissä, sillä tällöin jälki on parempaa ja kuvat teetetään varmasti parempilaatuisina.

Valinnat

Satunnaiseen käyttöön on mustesuihku halvempi valinta.

Paljon tekstiä vähän värejä valinta on lasertulostin.

Paljon kuvia ja vähän tekstiä valintana on parempi mustesuihkutulostin

Paljon tekstiä ja joskus myös värejä, valintana on värilaser.

Linkit

MikroPC:n artikkeli: Mustesuihku vastaan laser

Kuningaskuluttajan artikkeli: Tulostin tietokoneeseen - vertaile ja säästä